tisdag 18 december 2012

Funderade på att bli alkoholist

Och om man funderar på det så är risken nog ganska liten att man blir det.

Innan jag blev sjukskriven så gick jag till jobbet i över ett år och mådde jättedåligt. Och det blev värre och värre.

Jag snoozade i 45-60 minuter varje morgon. Mina armar vägde ett ton var och jag var helt slut. När jag tvingat mig upp gick det i slowmotion och jag kunde bara stå och stirra framför spegeln. Kom i stort sett försent varje dag. Jag gjorde mina arbetsuppgifter och lite till varje dag. Sen hem. Jag somnade varje kväll i soffan när jag kollade på tv. Somnade vid 19-20 tiden. Ibland tidigare. Även på helgen.


Jag började missköta mig själv. Hoppade över duschning och hårtvätt så fort jag tyckte det var okej. Jag gör det i morgonbitti... men då orkade jag inte gå upp i tid så det blev ingen dusch, Jag fick tvinga mig att duscha åtminstone varannan dag. På slutet blev det ibland var tredje dag. Grät nästan varje gång jag duschade, för då kom massa tankar om hur jag hade det.

Slarvade mer och mer med maten. Bytte ut bra frukost mot frukost som gick snabbt att ta fram. Till lunch åt jag snabbmat, orkade inte laga lunchlåda. Middagen hoppade jag ibland över för att äta chips eller godis för jag orkade inte laga mat. Sen somnade jag innan Stålmannen lagat mat.


Jag sökte hjälp på jobbet för det här. Ville komma i kontakt med företagsläkaren men fick inte det.

Gick till vårdcentralen och där tog det tid. Jag bytte läkare. Nya läkaren var sjuk när jag skulle dit första gången. Sjukgymnast vabbade ofta när jag skulle dit. Med företagsläkaren hade det gått fortare att få den hjälp jag behövde. Jag frågade en som jobbar där.

Jag var arg och ledsen på mitt jobb som inte ville hjälpa mig. Jag var stressad pga arbetet. Jag hade ont i kroppen bl a för att det var så kallt där jag jobbade och att jag spände mig. Och jag var helt slut när jag kom hem. Att bara jobba och sova är inte ett värdigt liv. Jag tyckte (tycker) att det var pga jobbet som jag mådde (mår) som jag gjorde (gör).

Jag berättade för dom hur jag mådde flera gånger, men det var kalla handen.


 Ibland hände det att jag egenmedicinerade mig. Jag drack två-tre öl (mitt i veckan) för att jag hade ont eller var arg eller ledsen på mitt jobb. På helgen kunde det bli fyra. Det var kanske tur att jag aldrig har kunnat dricka starkare saker eller stora mängder...

Det var då jag funderade på att bli alkoholist. Arbetsgivaren bör rehabilitera en alkoholist. En alkoholist missköter antagligen sitt jobb, har frånvaro och är sjukskriven. Jag är på jobbet, är aldrig hemma men kommer försent varje dag (men jobbar in den tiden). Mig struntar dom i. Arbetsgivaren behöver inte hjälpa mig, eller? Vad ska jag göra?


Det var så mina tankar gick. Jag tänkte att om jag blir alkoholist så måste dom hjälpa mig. Självklart var det med "glimten" i ögat jag tänkte så. Jag tyckte bara att det var för jä**igt att jag inte fick hjälp, men om jag druckit så hade jag fått det.

Men jag förstår att det är lätt att trilla dit. När man är ledsen, har ont, kan inte sova, är stressad eller vad det nu kan vara man egenmedicinerar mot.

När jag tillslut fick diagnosen utmattningsdepression så förstod jag att jag inte bara gått eller sprungit in i väggen. Jag hade sprängt ett par väggar på vägen till att må så här.

Ps, Om det är någon som undrar. Jag har inte druckit en droppe alkohol på mer än 18 månader.


9 kommentarer:

 1. Känner igen mycket här...skillnaden är att jag sover inte mycket, jag är uppe vid tre, halv fyra och det tar flera timmar innan min kropp vill vara med...med höst o vinter kommer värk och det blir allt jobbigare att klara jobbet på samma sätt som tidigare, oftast så trött så det blir kaos i huvudet...Kramiz

  SvaraRadera
 2. Mors,,Konstigt att inte någon på ditt jobb regerade och agerade,en arbetsgivare ska ju ta sitt sociala ansvar..
  Haé Kram.

  SvaraRadera
 3. Godmorgon!Bra att du inte tog den"lätta" vägen,för då hade du varit på en "svår väg" nu!! Hoppas att du får hjälp med samtalsterapi och annat som du behöver.Svar:Det är skönt att jag har fattat mod att bli op! Kram!

  SvaraRadera
 4. Bra text på den sista bilden.
  Svar: den såsen gillar jag att ha till nuggets. Var så arg för jag hade gått i onödan till butiken kändes det.
  Samma på min Vårdcentral läkarna kommer och försvinner nästan lika fort.
  Apoteket brukar ha en bok om läkare och allt som finns inom vården där kanske man kan leta efter en privatläkare. Nu blev jag osäker på hur man skriver gör man mellanrum så blir det en särskrivning säkert.
  Nu när jag är hemma har jag börjat duscha och tvätta håret (inte varje gång jag duschar) på dagen.
  Jag har mest ork på morron sen känns det som allt rinner av mej och jag blir tvärtrött, kan till och med sitta och somna när jag typ löser kryss, läser och handarbetar.
  Nu ska jag hänga på låset till butikerna jag ska gå till idag och hoppas inte alla tänker som mej.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag tror att du är på rätt väg nu när du kan se vad det är som gör att du mår som du mår! Kram

  SvaraRadera
 6. Skrämmande att det är så, att man som alkoholist skall få hjälpen man behöver men inte i ditt fal. Kram

  SvaraRadera
 7. Ja, det är nog så som du började göra som är starten på att bli alkoholist, tur att du inte drack starkare grejer. Men hade du vart alkoholist hade du snabbt fått hjälp via ditt jobb, det är jag säker på (sambon har några snubbar på sitt jobb är det och jösses vad snabbt de får hjälp). Så illa att inte ditt jobb tog ditt fel på allvar när du verkligen bad om hjälp. Man ber ju inte om hjälp om man inte behöver den liksom:/
  Hoppas du en dag kan få må bra igen.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Det var ju tur att du inte tog till alkoholen då, men känner till en del som använder det som hjälp.
  Här snöar det igen, ingen brist på det nu!
  Hoppas du har en fin dag!
  Kram Elenor

  SvaraRadera
 9. Det är för j*vligt när man inte kan få hjälp på sin arbetsplats...
  Kram på dig!

  SvaraRadera