måndag 7 januari 2013

Vill sova / Skaffa mig en hobby / Kattallergi???

Jag är så less på att inte ha en normal sömn. Det växlar hela tiden, det är i korta eller långa perioder. Sover många timmar / sover få timmar / kan inte somna / vaknar på natten och ligger vaken i flera timmar / är som död på morgonen och orkar inte gå upp... Hur jag än sover så är jag alltid trött. Har snart haft det så här i tio år.

I början så oroade jag mig för att jag inte fick all sömn jag behövde men tillslut struntade jag i det eftersom jag ändå inte kunde göra något åt saken. Det var som det var. Men nu är det riktigt jobbigt. Jag sover inte alls på natten. Det går inte att somna, jag kan ligga i ett par timmar utan att ens känna tillräcklig trötthet för att somna, så för det mesta går jag inte ens och lägger mig.

Det blir värre och värre. För några veckor sedan somnade jag mellan 5-7 på morgonen. Men nu är det mellan 9-12 på förmiddagen. Fortsätter jag så här så kommer jag kanske sova på nätterna om några veckor ;-). Men om det fortsätter rulla på så här är jag snart tillbaks till fel sovtider ändå.

I morgon ska jag gå upp kl 09.00. Innan jag brukar somna alltså. Jag ska vara borta 13.00 och vara där i en timme. Sen ska jag ta mig hem. Jag måste ju säga att jag oroar mig lite för hur det ska gå.

Det är helt värdelöst att sova under dagtid. När jag vaknar tar det ett par timmar innan jag blir människa igen. Sen kvicknar jag till och är ganska så vaken. Ska jag bort under dagen är det hemskt. Jag blir så seg i tanken. Jag hänger inte med så bra när folk pratar. Är inte så uppmärksam heller. Reagerar långsamt. Och gäspar och gäspar och gäspar. Många som har kommenterat det genom åren.

Jag har tagit upp mina sömnproblem med ALLA jag träffat inom vården i flera års tid. Men det ända som skett är att jag fick sömntabletter av en läkare (biverkning dåsighet i flera timmar efter man vaknat) och sen har alla andra sagt i stort sett samma ord. Du måste sova, du får inte sova på dagen, sömnen är viktigt. Som om jag inte  redan visste det. Det är ju därför jag tar upp det med dom. En läkare sträckte sig så långt att jag fick höra att det finns ingen sjukdom som heter trötthet. Vad spelar det för roll? Jag är trött vare sig det finns en sjukdom eller inte.


Jag har länge tänkt att jag bör skaffa mig en hobby/aktivera hjärnan. Jag läser, kollar på tv och bloggar som jag verkligen gillar att göra. Korsord löser jag ibland. Många i vården tycker jag ska träna träna träna och då kommer allt lösa sig. Men det tror inte jag. Jag måste väl ha lite livslust först innan jag kan tycka att det är kul att röra på mig lite (promenad). Tror det är bra med hobbys då.

Men jag tänkte mer att jag ska börja virka igen. Det var längesedan. Sist försökte jag mig på att virka en grytlapp som blev bredare och bredare. Tillslut gav jag upp och har inte rört en virknål sedan dess. Jag fick ont i mina händer av greppen. Men nu har jag tänkt att jag ska köpa garn och virka en hjärtekatt. Hoppas det fungerar med händerna. Jag ska inte ge upp så lätt.


Sen älskar jag att ta kort och har alltid gjort. Har både system- och digital kamera och en bra i telefonen också. Men jag tar nästan aldrig kort. Anledning till promenad...

Jag har bilder på datorn som ligger på massa olika ställen, det är kort från massvis med år och det är flera personer som tagit dom korten. Där skulle jag kunna lägga mycket tid på för att få ordning.

Men det är ju det där med att ta sig i kragen...


Jag är ledsen. I går när jag satt i soffan så tog jag filten katten legat på (hade skakat av den ute). Efter en liten stund började det klia lite på armarna och i näsan. Kan det vara allergi??? Varför känner jag det några dagar efter i sådana fall. Jättekonstigt tycker jag. Jag vill verkligen inte vara allergisk =(

Vi vill ju verkligen köpa en liten katt. Den här katten vi lånade fällde nästan inget hår. Det var bara några strån på filten. Men det kanske är något annat man är allergisk mot. Om jag har katt och borstar den varje dag, kan det hjälpa....


20 kommentarer:

 1. Reagerade du inte på kissen så hörs det nog mer som att det är materialet i filten som du reagerar på...Jag blir sådan av ylle. kramiz

  SvaraRadera
 2. Godmorgon! Jag har också peioder då jag ligger vaken timme efter timme.Numera så tänker jag .jag har iaf en varm säng att ligga i.Jag vaknar flera gånger /natt för jag har ont i knäet.så får jag upp och gå en bit ,sen lägga mej och försöka sova.Men jag har bestämt mej att gå upp tidigt och bara sova en liten stund på em.Att göra något vettigt på dan tar energi....Ja nu har jag ordning på koderna.. Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
 3. Mors,,Ja du är det allergi ,mot pälsdjur,,då är katt inte att rekomendera...
  Javisst borde man uppdatera almanackan,,2011 gjordes 4 namnkorrigeringar,4 bort 4 nya in..
  Haé Kram.

  SvaraRadera
 4. Det ser ju ut som ett bra projekt med hjärtekatten, har funderat på den med, men så många andra projekt dyker upp hela tiden. Kram

  SvaraRadera
 5. Min hobby är att baka !! Men just nu aktar jag mig lite för att dra igång och baka något smaskigt, ska man hålla sig från socker antar jag att det ävn gäller smeten och det färdiga resultatet så det är nog säkrast att låta bli...
  Karaktär-sådär... ;)

  SvaraRadera
 6. Det var en fint foto på katten som ser ut som den ber.
  Konstigt att det blev en reaktion när inte katten var hos er. Du får köpa en nakenkatt.
  Sömnen är jättejobbig. Låg och läste i går om sömnproblem har tänkt skriva lite på min blogg några dagar om det.
  Garnet låg väl synligt när jag hitta det, lyfte säkert på den påsen när jag leta.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Tack så mycket vännen:) Haha, tror du det, att många redan misslyckas med sina nyårslöften? Tur att jag fixat första veckan i alla fall. Är rädd att jag under årets gång också ska tvingas bryta mitt nyårslöfte, t.ex. när jag åker till Santorini en vecka i höst. Då lär det inte bli tid till 7 timmars träning, men antar att jag lär gå rätt mycket och simma då, så lite träning blir det nog allt ändå, men ja, jag kommer ju bryta mitt löfte:(

  Du det där med att alltid vara trött känner jag igen. Har ibland tänkt tanken att gå till vården och be om hjälp för det, men nu efter det du skrivit känns det nästan lönlöst att be om hjälp för det då:(

  Virka är riktigt roligt, men jag kan inte mer än att göra en halsduk haha. Hade velat kunna virka sådana där gulliga saker jag också. Lycka till:)

  Du, innan ni skaffar katt nu så tycker jag verkligen att du ska gå och kolla upp om du är allergisk eller inte. Bättre att veta det i för hand. Inte så kul om ni skaffar katt och så blir ni tvungna att lämna bort den på grund av allergi. Var klok nu.

  Kramar

  SvaraRadera
 8. Anders är verkligen min hjälte när det kommer till foton. Han scannade i ca 10.000 diabilder innan vi flyttade hit ner och la dom på ett jättebra sätt på datorn så vi hittar dom bilder vi vill kolla på.
  :-)

  SvaraRadera
 9. Jag tror du behover sluta tanka pa dej sjalv sa mycket. Ge dej ut och gor nanting for andra. Det ar MYCKET tillfresstallande, for mej iaf.
  Det ar ocksa mojligt att du lider av narcolepsi.
  Kolla med lakare!

  Ruth i virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen har nämnt narcolepsi för mig tidigare. Jag får fråga läkaren nästa gång. Tack för tips.
   Jag vill verkligen hjälpa andra. Hemlösa, fattiga barn, sjuka osv. Men just nu kan jag inte ens ta hand om mig själv så jag kan inte hjälpa andra. Men det är vad jag vill i framtiden.
   kram =)

   Radera
 10. Hej!
  Hoppas du kan få ordning på din sömn och att du tar dig iväg till mötet! Promenader är bra + det är lätt att ta med kameran och fånga ögonblick under promenaden. Jag cyklade iväg idag och på vägen hem så var det en superfin solnedgång, så stannade och tog några kort! =)
  Vilken webläsare använder du? Jag får inte in några bilder på bloggen alls!
  Kram Elenor

  SvaraRadera
 11. Jag som sover mellan 7-9 timmar varje natt, förstår verkligen att det måste vara eländigt att inte få sitt sömnbehov tillfredsställt. Du kanske behöver insomningstablett istället för sömntabletter? Det ska vara utan dåsighet efteråt har jag hört. Lycka till med en hobby. Det tror jag skulle göra dig gott! Kram

  SvaraRadera
 12. Å så jobbigt att inte kunna sova.
  Jag sover minst 8 timmar varje natt. Och det är MINST!!
  Kan det vara snöloppor som kliar?
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Hoppas för din skull att du inte är katt allergis. Själv är jag allergis katt o hund.Virka är ett tag sedan jag gjorde,har funderingar att börja igen. Fotografera är det roligaste jag vet.Ha det gott! kram

  SvaraRadera
 14. Jag vet inte vad dina sömnproblem beror på men har du kollat din ämnesomsättning?
  Träna är väl bra med måtta, man måste tycka det är roligt också. Om man hittar något som både är roligt och rörligt så kan det fungera.

  SvaraRadera
 15. Sv: Snöloppor brukar dras in med katten på våren. Jag hade katt förut och snölopporna bet mig. Det blir små röda prickar som kliar. Men det är helt ofarligt!
  Wikipedia säger så här:Snöloppor eller glaciärloppor (Hypogastrura harveyi och Hypogastrura nivicola) är arter av hoppstjärtar.

  De kallas så eftersom de lättast kan observeras hoppande omkring på snöytan en varm vinterdag, ofta nära träd. Vuxna snöloppor är 1–2 mm långa, och den mörkblå färgen gör att de upplevs som prickar som har jämförts med peppar eller aska spridd på snön. Det finns många andra arter av släktet Hypogastrura, varav de flesta svärmar, men normalt inte på snö. Trots allt betecknas ibland hela släktet som snöloppor.[1]

  I vardagligt tal kallas flera andra hoppstjärtar som vistas på snö för snöloppa. De två arterna som beskrivs här förekommer främst i Nordamerika. Snöloppor som förekommer i Europa är bland annat Ceratophysella sigillata, Desoria hiemalis, Desoria violacea, Hypogastrura socialis och Vertagopus westerlundi.

  Liksom andra hoppstjärtar saknar de vingar, men kan kasta sig mot en slumpmässig riktning genom att lösgöra två svansliknande "fjädrar" placerade på buken.

  Snöloppor är nedbrytare och äter ruttna organiska material samt bakterier, svampar, alger, pollen, spolmaskar och hjuldjur. Efter parningen på våren lägger honorna ägg i jorden. De uppdykande pupporna genomgår flera ömsningar; innan vintern har de alla de vuxna egenskaperna.
  Kram!

  SvaraRadera
 16. Och så här har en veterinär sagt:Hej!
  Det som vanligen kallas snöloppor är en sorts hoppstjärtar. De brukar finnas utomhus när det är mildväder på vintern. De ska inte ge bett inomhus. Katter kan däremot få loppor, och de kan bita dig (men de bor inte på dig). Leta igenom din katt noga och se om du ser några djur på den. Fånga isåfall ett försiktigt och lägg i en burk, hör sedan med din veterinär om de kan hjälpa dig att artbestämma loppan, så du vet om det är något du måste behandla eller om de försvinner av sig själv.
  Lycka till!

  Kram!

  SvaraRadera
 17. Tack söta !!
  Det har varit en riktigt jobbig vecka på många plan ( sjuk V, mycke jobb, dålig sömn och bristen på socker ) MEN snart är det helg och jag ser ljuset i tunneln ;)
  Och på lördag - ja då är förhoppningsvis Viggo frisk och vi kan dela på en påse lördagsgodis och bara mysa ( efter min runda i spåret såklart !? ;) )
  Kram

  SvaraRadera
 18. Det är ett fint kort som vi fick av Sara.Ser fram emot att få se henne gift!Jag har pratat med Veiken idag med.. Kram!

  SvaraRadera
 19. Hej!
  Webläsare = Explorer, Firefox, Google Chrome... jag har inte kunnat lägga in bilder i min blogg på ett tag så laddade ner Google Chrome och nu funkar det mycket bättre! =)
  Roligt att du förstod vad jag skrev, hann inte skriva en svensk version också!
  Hoppas du har haft en fin dag!
  Kram Elenor

  SvaraRadera