måndag 31 december 2012

250 000 000 kr till fyrverkerier, vansinnigt / Gott Nytt År

Snart kommer det skjutas iväg raketer för 250 000 000 kronor. Helt vansinnig summa tycker jag. Tyvärr stannar inte vansinnigheten där.
200 personer behöver uppsöka vård för att dom skadats allvarligt pga raketer.
40 personer får ligga kvar på sjukhuset eftersom dom skadats så allvarligt.
Drygt hälften av dom som skadas är unga pojkar, 10-19 år, trots åldersgräns på 18 år.
6 personer har dött sedan 1998.

Hur många hundar och andra djur som lider vet ingen. Gamla, sjuka och personer från krigsdrabbade länder. Och alla andra som är rädda. Mycket stress och oro, har hört att vissa djur drogas för att dom inte klarar av alla smällar. Men med vad eller hur dom drogas vet jag ej.


Till er som säljer eller langar raketer till någon under 18 år; ni vet väl att det är straffbart?

Fireworks gone wrong in Sweden kan du se här

Att elda upp en kvarts miljard är ofattbart tycker jag. Tänk vad bra det skulle vara om dom pengarna gick till något vettigt i stället.
Hemlösa
Fonder
Forskning
Fattiga barn osv

Minderåriga riktar raketer mot varandra eller kastar smällare mot andra personer. 
Några ungdomar lät en 5-åring hålla i raketen när dom tände på.
Det har skjutits raketer mot personer som handlat, mot bussar och mot ordningsvakter och det innan ens innan nyår varit...

Umeå C, GP, Lundapyrot, Borgargården på Uppsala slott, skansen och på en massa andra ställen arrangeras det med raketer. GP skryter om att dom är störst i Sverige, det kostar 250 000 kr och ses av 100 000 människor. Samtidigt har Göteborgs stad dragit ner bidragen till Faktums sociala arbete med 100 000 kr. Jag vet att det inte är samma men det känns ändå märkligt tycker jag.

Jag vet att dom som anordnar sådana här arrangemang är proffs. Men det är kostnaden jag tycker är galen.

I miljösynpunkt är inte raketer något bra heller. Innehåller olika metaller som inte är bra för oss eller miljön. Men dom som tillverkar säger att det inte är någon fara.


Fler och fler affärer väljer att inte sälja raketer, toppen tycker jag. Rusta, Axfood, Coop, mindre affärer och så Ica som får välja själva om dom vill sälja eller inte.


Den svävande lyktan. Du måste ha tillstånd från Transportstyrelsen om du tänker släppa iväg dom inom 10 km och över 400 m från flygplats. Ansökningstiden gick ut för tre veckor sedan. Så släpp inte iväg några om du är inom det området. Det kan skapa problem för piloterna vid start- och landningsfaser samt att det är farligt att få dom i motorerna.

Den svävande lyktan har en brinnande ljuskälla och vid fuktigt väderlek kanske den inte uppnår tillräcklig höjd innan den brunnit upp och kan då ramla ner på något som kan fatta eld. Likaså kan den följa med vinden och landa på något som kan fatta eld. Brandrisken är uppenbar.


På Tukes sida står det så här: Konsumenterna har rätt till trygga produkter och tjänster. De får inte medföra risk för människans hälsa eller egendom. Min fråga är om inte raketer ingår där?

Jag tycker att Den svävande lyktan är jättefin och fyrverkerier är så fint, men är det värt det mot allt som händer? Nej är mitt svar.

Ni som ska ut och skjuta raketer kan väl läsa igenom dom 10 råden här nedanför.

10 råd för ett säkrare fyrverkeri 

Kontroll och reklamation  
 Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem. 
Ta god tid på dig 
 Förbered ditt fyrverkeri i god tid. 
Var nykter 
 Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop. 
Använd bruksanvisningen 
 Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.Tumregel: håll ej pjäsen i handen Håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det. 
Luta dig inte över 
Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs. 
Rätt avstånd
 Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det. Avstånden är olika för olika fyrverkerieripjäser så följ alltid bruksanvisningen. 
Vänta med att gå fram
 Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det. Många allvarliga olyckor inträffar när man försöker tända om pjäser som slocknat. Lämna tillbaka pjäserna till säljaren. 
Tänk på riskerna 
 Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador. 
Visa hänsyn  
 Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier. 
DinSäkerhet.se

15 kommentarer:

 1. Mors..Nej visst är det så,,en del namn tycker man att dom kan byta ut i almanackan...
  Ja nog tycker jag att det är kul att titta på fyrverkeri,,men är dessa värda den summa det kostar,,knappast...
  Önskar dig ett gott slut på 2012 och ett Gott Nytt 2013..Kram.

  SvaraRadera
 2. Godmorgon !Tycker som du att det är vansinnigt att smälla iväg så mycket pengar!Kolla gärna in affären..Att dubba över är inte s¨å svårt om man har det rätta grejorna...Ha ett bra slut på det gamla året och en bra början på det nya året!!! Morgonkram!

  SvaraRadera
 3. Stacka om att bränna upp pengar.
  Onödigt,tycker jag.
  Gott Nytt År!!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Godmorgon detta årets sista dag! Här är det milt och fint denna nyårsafton, men ny kyla lär vara på väg redan nästa vecka. Ofattbart mycket pengar som kunde användas på ett avsevärt bättre sätt, här går verkligen pengarna upp i rök! Jodå, jag gjorde det, både hår och bad men det höll på att gå gelet med håret för efter halva håret fick jag ta paus för det brände som eld i axlarna, fast är man envis som en åsna så...det blev klart och det blev bra!!
  Önskar dig och de dina ett riktigt GOTT NYTT ÅR! Kramiz!

  SvaraRadera
 5. Visst är det så! Alltid nåt som ska komma med "kloka kommentarer".. Jag är jag, och går det inte acceptera det, så behöver ingen ha kontakt med mig. :)
  GOTT NYTT ÅR till dig med!

  Ja smällare kan man faktiskt vara utan, mig ger det inget. Visst det är vackert, men nej usch!

  SvaraRadera
 6. Hej vännen!
  Jo jag vet att det skjuts upp en hel del hemma i Umeå och det är mycket pengar på kort stund! Hoppas bara de inte har hundar med inatt, de mår definitivt inte bra av alla ljud!
  Här längre norrut blir det lugnt, har fixat efterrätten nu!
  Ha en fin nyårsafton!
  Kram Elenor

  SvaraRadera
 7. Detsamma till dig vännen:)
  Hörs efter nyår kram

  SvaraRadera
 8. Det är inte klot så mycket pengar som flyger upp i luften på nyårsnatten. Folk borta i Asien är fullständigt galna i fyrverkerier och jag vill inte ens tänka på hur mycket det blir i hela världen! Kramar och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

  SvaraRadera
 9. Nä, visst är det otroligt onödigt med alla dessa fyrverkerier!
  Vackert, ja visst men snacka om att sätta eld på pengar :)
  Mina sparar jag hellre till en resa eller något annat härligt !
  Kram och god fortsättning !

  SvaraRadera
 10. Totalt vansinnigt, fast jag måste ändå säga att det kändes som att det sköts mindre raketer än förra året. God fortsättning på det nya året! Kram

  SvaraRadera
 11. Godmorgon!! Att vara för kaxiig kan straffa sig hårt .Ha en bra dag! .. Kram!

  SvaraRadera
 12. Mors..Ja det är mina bilder,tagna från mitt fönster och balkong..Kameran inställd på manuellt..de flesta kameror på autoläge har en fördröjning från det man trycker tills bilden tas..Haé Kram.

  SvaraRadera
 13. Mors,,Gissar att du kommer att småle när du får svaret på rebusen.. Haé Kram.

  SvaraRadera
 14. Har aldrig köpt något fyrverkeri.
  Min gubbe sa att han skulle tända eld på en hundralapp, då blev kommentaren är du dum typ, han svara det är ju samma sak som du bränner flera tusen på fyrverkeripjäser.
  Här var det mer fyrverkerier än andra år. Alla ska ju gå ut och kika på det, men det gjorde inte jag.
  Klockan 22 på nyårsafton var jag så trött höll mej vaken till 1 sen kunde inte jag sova.
  Tack för nyårshälningen
  Önskar dej en god början på 2013
  Kram

  SvaraRadera