söndag 23 december 2012

Självförtroendet sviktar kraftigt, från botten till mitten

Mitt självförtroende går upp och ner som den värsta bergochdalbanan, men det går aldrig upp i topp. Det beror på hur jag mår och om någon sagt något till mig som jag tar åt mig för.

Om någon säger något elakt så blir jag så klart ledsen. Men jag "nöjer" mig inte med det. Jag börjar grubbla. Tänker på annat elakt som den personen sagt. Eller om det är någon annan som sagt något liknande. Oron och ångesten kommer. Varför sa XX så till mig? Och YY har också sagt så. Är det mig det är fel på? Nej, eller? Efter det kan det vara depressionens tur att komma över mig. Och då går jag ner ännu mer i varv kroppsligt, medan hjärnan fortsätter jobba på högvarv.

Säger någon något riktigt elakt som verkligen svider i hjärtat eller om dom inte tror på mig, behandlar mig nonchalant så kan bli apatisk. Då blockeras i stort sett hela hjärnan också. Jag bryr mig inte om något, jag är i min egen värld och reagerar knappt på tilltal. Jag brukar vara mycket trött då. Som tur är händer inte det så ofta att jag blir apatisk.

Man kan väl säga att det är en osäkerhet jag har om mig själv eftersom jag tillåter mig att reagera på det här sättet. Självkänslan finns sällan. Vissa märker det och trycker till lite extra. Andra bryr sig inte och kör på som en ångvält.

Jag menar inte att alla ska tassa på tå runt mig och inte våga säga något. Men dom kan ta det lugnt och säga saker och ting på ett snällt sätt. Lugnt och sansat. Precis som jag tycker att alla ska göra till varandra. Alltid. Ord kan göra stor skada.

 När jag gick i skolan så var jag aldrig mobbad eller tillhörde dom "tuffa". Men det fälldes kommentarer som sårade och sitter fortfarande i mitt undermedvetna. Dom kommentarerna gör val åt mig nu i livet.

Vad röd du är i ansiktet - Jag väljer ofta att vara tyst i stället för att säga min åsikt eftersom jag är rädd för att bli röd i ansiktet.

Har du gröt i halsen, vi hör inte vad du läser - Jag vill inte läsa högt ens för min familj. Jag tänker bara på att jag kommer snubbla på orden och självklart gör jag det även på dom lättaste orden. Ibland kan jag inte ens säga ett ord. Allt låser sig. Jag har vissa ord som jag inte vill använda och försöker hitta andra ord i stället. Jag vet hur jag ska uttala dom men det går inte.

Vad kräsen du är i maten, äter ni bara biff hemma - Jag vill helst inte äta på snabbmatsställen eller gå ut och fika. Det brukar vara så öppet så man syns från alla håll och kanter.

Hur kan du äta blodpudding, det är ju jätteäckligt - Hur ska ni ha det? Var jag inte kräsen nyss?

Starling är den enda som missat alla redovisningarna någonsin - Min skräck var att prata inför grupp. Och är så fortfarande. Tänk om lärarna lyssnat när jag bad om hjälp.

På jobbet har jag också fått höra kommentarer, fast dom har mest gjort mig ledsen eller nedtryckt.

Skicka inga mail, ingen fattar vad du menar - Dom andra säger att det är jättebra skrivet men jag hör bara den negativa rösten.

Det var ett onödigt jobb du gjorde, jag visste allt det där redan - Jag får beröm av dom andra, men den gnälliga personens röst är den som hörs.

Du får inte ta upp något på mötet om du inte tagit upp det med mig först - Måste mina åsikter bli godkända först, då kan jag lika bra vara tyst på alla möten.

På mötet med den andra avdelningen måste du vara tyst, lyssna och lär - Munkavel på. Fel person att säga det till. Om jag skulle få för mig att jag vill fråga något så måste jag ändå vara tyst.

Vad röd du är i ansiktet - Nähä, det märkte jag inte.....

Varför äter du sådan där mat - Till och med kommentarer från vuxna när jag åt LCHF mat.

Jag fattar inte hur man kan äta... (kommentar om min mat) - Låt min mat vara...          osv osv


Ser någon arg ut när dom pratar med mig så undrar jag varför dom är arg på mig. Om någon suckar så tror jag att det är för att dom är irriterade på mig.

Nu när jag bloggar kan jag vara nöjd med ett inlägg jag gjort men sen när jag ska gå in och skriva ett nytt så kan jag oroa mig för om någon läst mitt tidigare inlägg och gillar det eller ej, tänk om någon blivit arg för vad jag skrivit, tänk om det är arga kommentarer som väntar på mig.

Hittills har det aldrig hänt att någon skrivit något arg i en kommentar. Jag har fått beröm för vissa saker jag skrivit och mycket bra respons och många snälla kommentarer. Så oroskänslan för att kika in på kommentarerna existerar knappt. Skönt.


Men allt annat behöver jag jobba med och det lär ta lång tid och mycket hjälp behöver jag.

Men inte av en KBTare jag gick hos som sa att ingen människa är elak. Och jag sa att det finns det visst. Om man säger en sak som man vet att det kommer såra den personen man säger det till, då är man en elak människa. Jag har varit med om det från kusin, klasskompis och chef. Citatet nedan stämmer alltför väl.

”Om man vill bryta ned en människa så behöver man bara göra hennes arbete meningslöst.”
Fjodor Dostojevskij 

                                                   Hoppas ni får en mysig fjärde advent


                                                     Även en god dan före dopparedan


14 kommentarer:

 1. Mors,,Klart att dessa händelse sticker som pilar..
  Elakheter och nedsättande ord vill vi inte ta emot.
  Ja det var kul att dom ringde och bjöd in mig,vi hade en mysig stund...
  Jag blir nere i Vreta över julen..Jag önskar dig en riktigt God Jul..Kramen.

  SvaraRadera
 2. Ja samma här det snöade lite hela dagen i går,inga stora flingor,,så nu är det säkert vi får en vit jul..Till glädje för de flesta barn..För min del räcker snön nu..God Jul..Kram.

  SvaraRadera
 3. Man ska vara snälla mot varandra.
  Sedan är det ju alltid svårt att ge och ta konstruktiv kritik.
  Jag har då svårt med det.
  Ha nu en riktigt god jul.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Mornmorn!Självförtroendett är olika beroende på dagen och så är det hos alla människor... Sillen får gubben äta.Men jag hjälper honom att äta laxen. Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
 5. Vet du vad..... om du har möjlighet tt fokusera på något positivt i tillvaron, så gör det. Tänk varje morgon att du ska hitta något varje dag som är bra. Försök sedan att hänga upp dig på det och släppa lite av dom negativa tankar och vibbar som du har. Det måste vara otroligt jobbigt för dig att fokusera på det negativa. Snälla, ta inte illa upp, men det är tankar jag får...
  SV: Det är en sida som heter fototriss.com och drivs av en fotograf. Hon bestämmer vecka för vecka vilket tema det ska bli och sedan måste man få igång hjärncellerna. Kram och GOD JUL!

  SvaraRadera
 6. Godmorgon min goa fina vän! Som vanligt känner jag igen så mycket från mig själv när jag läser hos dig, både på gott och ont...Jag är halvblind och halvdöv men har klarat mig på jobbet i alla år men min senaste chef är oftast inte snäll...t.ex tvingas jag sitta med på stormöten där borden ställs runt hela rummet och jag inte kan varken se eller höra, mina kollegor vill flytta ihop borden men han säger NEJ, när jag inte hör kan han ge mig kommentarer so; "Goddag yxskaft"...jag får inte tjänster som vore självklara med min utbildning o mina vidareutbildningar utan de ges till andra med motiveringen att "du hör ju inte"...Ha en fin lilla julafton och en stor julkram till dig!

  SvaraRadera
 7. Känner igen mej i mycket du skriver.
  En som jag trodde var min kompis skrev om mej på sin Facebook ej mitt namn. Visste att det var mej hon mena för jag hade fått sms av henne som tydde på samma sak.
  Okej det heter jullös. Jag skulle vilja vara med någon gång och fira jul med dom.
  Om jag inte vore tvungen att ta medicin på morron och äta till så hade jag säkert sovit längre.
  Ingen risk att man kan sova nu är det lugn är stambyte i vårat hus och i det oljudet kan man inte sova.
  Jag försöker ta min medicin vid samma tid.
  Kram och ha en bra dag

  SvaraRadera
 8. Jag har inga problem med att förstå vad du skriver....
  Förstår inte hur dina mail kan vara "otydliga"?
  När man inte mår bra "förstorar" man ofta andras kommentarer. Det finns inget försvar för att tala nedsättande om andra, men mår man bra och är nöjd med sig själv tar man ofta inte åt sig på samma sätt.
  Hoppas du kan hitta det fina hos dig själv och vara nöjd med det, för det finns.....
  De som talar nedsättande brukar vara "avundsjuka".....

  SvaraRadera
 9. Känner igen en hel del i det där, mitt självförtroende kan vara i botten många ggr men jag biter ihop och delar inte med mig och då kan det bli frågor som är du sur ? Är du trött ? Osv.. God jul på dig :)
  Kram

  SvaraRadera
 10. Det måste vara svårt att förlora ens självförtroende. Man vänder allting mot en själv. Upplysningsvis - jag har aldrig saknat självförtroende; kanske jag har för mycket ibland. :) Min dotter förlorade sitt, när hennes f.d. make började säja att hon inte hade ett bra nog jobb. Han bytte job och flyttade flera gånger utan att fråga henne. HOn hade ingenting att säja till om. Dom hade barn, så det var inte möjligt för henne att lämna honom.

  Jag känner igen henne i det du skriver om dej själv. Hon var en fantastiskt duktig och optimistisk tjej och är mycket omtyckt av alla som träffar henne, men hon vägrar att tro, att så är fallet. Vill att hon ska gå och få hjälp, men det vill hon inte.

  Min andra dotters lösning till problem är att göra en lista med två sidor. På ena sidan skriver man ner det positiva och på den andra det negativa. T.ex. vad är du bra på enl. din egen uppfattning och vad är det du behöver göra ändringar och/eller förbättringar på. Du kan ju försöka det och kanske få lite balans.

  Tala framför andra - praktisera framför en spegel! Om du har nån riktigt god vän, kanske du kunde öva dej med att ge tal framför henne och acceptera råd hon kanske kommer med, utan att ta illa opp.

  OK - nog för idag. Betr. elaka ord - min mor sa alltid åt mej att komma ihåg det gamla ordatävet:"Utfluget ord kommer aldrig tillbaka".
  Liknande: "The word once spoken flies beyond recall."
  Lycka till. Du klarar det. Kom ihåg att räta på ryggen, titta dej i spegeln och säja "I am SOMEBODY"

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ord kan verkligen bryta ner en. Jag tror det är värre än att bli slagen. Det syns inte utanpå hur ont det gör. Jag tycker som dig att din dotter ska söka hjälp. Jag önskar att jag hade fått hjälp för längesedan. Nu har jag trasslat in mig i mina tankar så det kommer ta tid att "reda ut allt".
   Din andra dotter lösning lät bra. Det kan vara skönt att skriva ned det och läsa igenom sen. Bara det kanske tar bort några negativa tankar som man inser är helt knasiga när man ser dom på papper.
   Men tala inför andra, det är så läskigt. Ibland går det och nästa gång så säger jag ingenting fast det är samma personer. Det kommer ta mycket lång tid innan jag vågar det känns det som.
   Din mors ord är mycket kloka. Tänk om alla kunde tänka så.
   Jag brukar tänka att jag är störst, bäst och starkast som ett mantra och det känns lite bättre då. Men från och med nu är jag också SOMEBODY.
   Tack för dina ord och din pepping.
   Jag önskar dig en trevlig jul.
   kramar =)

   Radera
 11. Jag känner igen mig en hel del från när jag var yngre, har byggt upp mitt självförtroende en hel del på senare år, men visst sårar en de saker mer än andra fortfarande!
  Tycker du skriver jättebra och vill önska dig en underbar jul!
  Kramar, Elenor

  SvaraRadera
 12. Jag är stolt och glad över din kommentar. Tack!
  Här är det läggdags. Redo för julaftonsfirande
  hos dottern i morron /idag hos dej/
  Hoppas hela helgen blir skön och avslappande.
  Kram, Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hade en trevlig jul hos din dotter.
   Min jul var bra men jobbig. Den tog på krafterna.
   kramar =)

   Radera