torsdag 13 december 2012

Är det ALLTID bra att träna? / Glad Lucia

Träna. Gå ut och gå. Styrketräna. FAR-recept. Börja jogga. Ta långpromenader. Motionscykel.
Du måste träna. Träna även om det gör ont. Ont i fötterna, gå ut och gå. Det är inte acceptabelt att du inte tränar när du ska.
Träna,  Träna, Träna, Träna, TRÄNA!!!!


Det här snurrar runt i mitt huvud större delen av dygnet.  Jag har inte tränat sedan jag var på smärtkliniken för ca en vecka sedan. Jag vågar inte. Men samtidigt har jag det dåliga samvetet. Träna, du måste osv. Vem har jag dåligt samvete för? Inte mig själv (tror jag), det är väl för att jag inte vill att X ska bli arg och irriterad på mig igen. Det var så jag upplevde det senaste besöket.För att dämpa mitt dåliga samvete så måste jag blogga av mig och ställa frågan;
Är det ALLTID bra att träna?
Jag behöver ert stöd och era tips tills jag ska träffa X igen. Eftersom X inte kände till Dercum så fick jag ingen respons när jag sa att Dercum patienter mår sämre när dom tränar. Jag har ju inte fått diagnosen Dercum men om det är det jag också har så tänker jag att det är dumt att träna om jag förstör kroppen mer än jag bygger upp i sådana fall.

Information om Mb Dercum/ fettvävnadsreumatism;
Observera att traditionell sjukgymnastik och styrketräning oftast ger försämringar!

Enligt Sveriges Dercumförening;                                                         
Effekter av träning:   Dercum  MARKANT SÄMRE  och   Fibromyalgi  +
- = inga symtom, +-++++= symtom i varierande grad

Arbetsförmågan försämras ofta snabbt. Nuvarande rehabiliteringsförsök som vissa patienter tvingas deltaga i, till exempel simning, styrketräning och olika arbetsprövningar, tar definitivt inte hänsyn till sjukdomens natur. Det finns de Dercumpatienter som blir tvingade till att genomgå vissa utredning och har efter det blivit så dåliga att de inte kan återgå till arbetet.


Detta beror på att sjukdomstillståndet har försämrats tack vare att man blir tvingad till att göra vissa saker trotts att de gör ont. Vid tex fibromyalgi kan du styrketräna, gympa etc för att sedan efteråt få ont i kroppen upp till några dagar, sedan "återgår" kroppen hur den var innan träningspasset..vid Dercum är det INTE så, tvingar du kroppen till att göra något blir hela sjukdomstillståndet värre och återgår INTE till hur den var innan, det är alltså inte bara symtomen som blir värre.


Av de som haft Decum några år är det hela 75 % som blirförtidspensionärer/sjukpensionärer


Inte så konstigt att jag är rädd då. Sveriges Dercum förening bör ju verkligen veta vad som gäller vid den sjukdomen. 

Bara av att åka och handla så är det som jag får feber (har ej tagit tempen, men jag blir väldigt varm). Jag blir helt slut av att städa lite. Att byta lakan är en mardröm. Hänga tvätt är en plåga. Jag gör lite i taget. Så hur ska jag kunna träna? 

Sedan jag börjat på smärtkliniken har jag fått ondare och nya ställen som gör ont. Det som är allra värst just nu är höfterna. Det är en hemsk smärta. Värken i ögonen är jättejobbig och väldigt störande, den kommer så fort jag gör något, det behöver inte ens vara något jobbigt. Värken i ländryggen gör i bland att jag inte kan ta mig upp i sängen på smidigt sätt, jag får rulla runt på sidan och ta mig upp centimeter för centimeter. Illamåendet är också jobbigt. 


 Jag väntar fortfarande svar från Sveriges Dercum förening, jag mailade dom och frågade vilken läkare jag ska vända mig till för att få en undersökning. Hoppas jag får svar snart. 

Jag önskar er alla en Glad Lucia!

Oj, fel bild..... Här kommer rätt bild. Kram på er alla.


12 kommentarer:

 1. Nej, inte är träning bra alltid, men i många fall är det ju det...Fast viktigt i alla lägen måste ju ändå vara att lyssna på sin kropp! Ingen känner kroppen bättre än du själv! Kramiz

  SvaraRadera
 2. Godmorgon!Hoppas att du snart får ett besked om vilken läkare du ska till! Det var en smitare som hade kört på bilen.Ha en bra dag! Morgonkram!

  SvaraRadera
 3. Hoppas verkligen att du får svar snart.
  Frågar mig om träning? Du har väl inte missat MITT inlägg om det?
  Mitt svar är NEJ!! Jag tror INTE på att det alltid är bra att träna.
  Okej...det är klart att man inte ska sitta framför tv och dator hela dagarna. Men allt ska vara med måtta. Vardagsmotion..det tror jag räcker.
  Men men...jag vet att läkarna säger annat.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hejsan,,Ja du,våra politiker verkar vara både blinda och döva,så där finns inget hopp..
  Hoppas du får den hjälp som du behöver från vår tröga vårdapparat..Kramen.

  SvaraRadera
 5. Ja det var en mysig stund tillsammans med alla barn o föräldrar,,duktiga barn fikagemenskap,,Kul.Haé Kram.

  SvaraRadera
 6. Usch vad jobbigt det låter...

  Jag har tränat. Men inte på det här millenniet i alla fall. Nöjer mig med promenader :-)

  SvaraRadera
 7. sv: Jag tycker att calamares (friterade bläckfiskringar) är jättegott. Men i andra former är jag mer tveksam till att äta bläckfisk...

  SvaraRadera
 8. patriciac.blogg.se13 december 2012 11:58

  Nej det är klart att det inte alltid är bra att träna. Du ska inte ha dåligt samvete alls! I vissa fall kan träning lindra smärtan, men verkligen inte alltid.

  Jo det är ju sådana här morfinliknande tabletter och sådana vill de nog inte skriva ut hur som helst tror jag. Jag hoppas att dessa som jag har ska räcka.
  Glad lucia.
  Kramar

  SvaraRadera
 9. Kan ju få ett tröstpris för mitt virkade hus. Jag får nog inte vara med när det är av garn och inte deg.
  Blev oxå lessen när han dog, när han äntligen fick det bra. Gillade att läsa det han skrev.
  Jag tycker inte man ska träna om det gör ont. Tror mer på att ta en kort promenad på ca 15 minuter om man orkar.
  Jag har bakat både lussekatter och tekakor idag. Känner inte av mina fötter känns som jag går på vristerna.
  Jodu pillrigt var ordet när man gjorde ljusen 6 maskor och virka runt.
  Kram och ha en fortsatt bra Luciadag.

  SvaraRadera
 10. Jo det är knepigt med hur en del ska förstöra traditioner osv...
  Iom att jag jobbar heltid, så hinner jag inte plugga så mycket. Jag läser lite nu och då. Ska man få pengar från CSN så måste man läsa minst halvtid.

  SvaraRadera
 11. Inte alltid kanske, i allafall inte när man är sjuk, man bör ju helst vara motiverad med. Bilden jag har med ljuslyktorna heter header :) Kram

  SvaraRadera
 12. Du måste se till att få en utredning så att du kan få en diagnos och därefter sätta i den rehabilitering anpassad efter den sjukdom du eventuellt har! Lycka till! Kram

  SvaraRadera