torsdag 20 december 2012

D-vitaminbrist orsak till mycket lidande/ont i onödan

D-vitaminbrist kan vara orsak till mycket. Bland annat depression och smärta. Det är mycket forskning om vitamin D nu. Bra tycker jag.


Många tror att man får tillräckligt med D-vitamin av att vara ute i solen. Jag har hört att man ska vara ute i solen mellan kl 11.00-15.00 i minst 30 minuter utan solskydd och med så lite kläder som möjligt och i flera dagar/veckor. Från mitten av augusti så får vi inte några D-vitaminer från solen. Det vi har från sommaren varar i ca en månad. Från september bör vi äta D-vitaminer för  att fylla på förråden. En del säger att det inte är säkert att vår sol ger oss D-vitamin någon gång på året.

D-vitamin finns i mat. Fiskleverolja, fet fisk, lever, äggula och mejeriprodukter. Men för att få i sig tillräckligt ska man numera äta lax varje dag.


Bland annat depression, fibromyalgi, övervikt, diabetes 2, Parikinsons sjukdom, cancer, längre liv, astma hos barn, pollenallergi, MS, barnlöshet och immunförsvaret står i samma meningar som D-vitaminbrist. Glöm inte barnen.Symtom på D-vitaminbrist är bl a retlighet, depression, dålig aptit, benskörhet, lever- och tarmsjukdomar. Vid svår brist står det rakitis (engelska sjukan), demens, autism och att cancer kan förvärras.


D-vitaminvärdet ska ligga mellan 75 - (200-250?). Men värdet är individuellt. Och det kan ingen veta vad det ska ligga på för just dig. Även om du ligger inom normalvärdet så kanske du har för lågt. Mitt är på 63 så det är för lågt. Jag ska äta dubbla doser nu, allt enligt smärtläkaren. 5000 ie/dag.

 Det kan ta upp till ett halvår innan man märker någon skillnad.

Jag tänkte förut att jag får i mig alla vitaminer och mineraler via kosten. Men nu när jag läst och hört från olika läkare så förstår jag att det är svårt med just D-vitamin. Jag kommer äta mina D-vitaminer varje dag i resten av mitt liv. 


Jag har inte länkat till något, det finns massvis att läsa. Alla säger inte exakt samma sak. Jag har skrivit fritt från det jag har hört och läst.


10 kommentarer:

 1. Mors,,Jag tror ju att jag får de vitaminer från kosten..Ja visst är det lyxigt,kompisen har hus där i Thailand,,själv har jag ingen längtan dit,mitt semesterparadis 2 veckor om året är Cypern..
  Ja jag blir nog glad åt julklappen som jag köpt till mig..Haé Kram.

  SvaraRadera
 2. Tänk så mycket man inte vet.
  Tur det finns bloggar där man lär sig :)
  Och tur att jag ska till Thailand och fylla på mitt D-vitamin förråd ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Godmorgon!Jag tror att all snabb/skräpmat är skuld till att vi har brist på många viktiga kostämne! ha en bra dag! Morgonkram!

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag har börjat ta d-vitamin nu, tänkte att det kan säkert inte skada + soltimmarna i vinter har varit få! Fick väl upp dosen lite när jag var till Italien i oktober men det är ju ett tag sen.
  Svar: Just den ängeln på kortet är så mysig! =)
  Kramar, Elenor

  SvaraRadera
 5. Jag hoppas att solen här kan hjälpa till året runt :-)

  SvaraRadera
 6. Viktiga vitaminer att få i sig, det får ju inte jag som nattarbetare. Solen är lyx för mig, en resa hade inte suttit dumt alls. Kram

  SvaraRadera
 7. Haha, tack snälla du:) vad roligt att du säger att du blir sugen. Vet du, formarna har jag faktiskt inhandlat på netto. Så ja det är ju faktiskt en vanlig affär, och godisskålen (antar att du menar den det står prinsessgodis på?) kan du hitta http://www.mamsellk.se/barnrummet/skal-prinsessgodis.html

  Stor kram vännen

  SvaraRadera
 8. Synd att inte hela svenska folket kunde dra till sol och bad under hela vinterhalvåret...... så bra vi skulle må. Tyvärr blir det bara en dröm för många, men det är inte lätt i den mörka och kalla norden! Kram

  SvaraRadera
 9. Intressant att läsa om D-vitamin. Jag äter silica vet inte hur mycket det innehåller med D-vitamin. Mina naglar har blivit hårdare flisar sig ej längre. Tappar inte lika mycket hår heller.
  Jag försöker med mina rutiner det tar långt tid att göra det för kroppen är ju inställd på andra levnadsregler.
  22 ska jag lägga mig fixar sängen tar bort överkast vid 9 -½10 och min cpap, tar dom mediciner jag måste ta kvällen. Lägger mej aldrig hungrig. Dricker inte te eller kaffe sent. Inte för mycket vatten heller.
  Det är många nätter jag ligger och vrider mej, funderar på att köpa en mörkläggningsgardin. Just det går upp 6 vardag och 7 på helger.Jag tycker att det känns bra med rutiner.
  Har du kollat upp dina mediciner så du inte har någon som gör dig piggelin.
  Jag fick sömntabletter förrut innan jag fick cpap. Biverkning på tabletten var sömnsvårigheter.
  Kram och ha en bra fredag

  SvaraRadera
 10. Det är viktigt att se till att man får i sig vitaminer i kosten och att solen är viktig för d vitaminen men om man nu inte får det genom kost eller sol får man intaga vitaminer i tablett.Jag hoppas att du verkligen får en bra läkare som lyssnar på dig så att 2013 blir ett fint och friskt år för dig! kram

  SvaraRadera