torsdag 29 november 2012

Många röster i mitt huvud

Under mitt uppehåll från bloggvärlden har jag varit på massvis med besök inom vården. Det är för stress, ont i kroppen, energilös osv. Det har varit allt från sjuksköterskor, läkare, KBT, specialister osv. Det är deras röster jag hör. Här är några saker dom har sagt.

- Trötthet är ingen sjukdom (bortbytt läkare) - Sov om du är trött, du behöver det (stressrehab) - Du får absolut inte sova på dagen, då förstör du dygnsrytmen (läkare) - Du får sova max en timme före kl 15 om du ska göra en tung fysisk aktivitet på kvällen (stressrehab) - Om du känner trötthet på dagen så aktivera dig, slå dig själv, upp och hoppa, gör vad som helst bara du inte somnar (sömnföreläsare).

- Ta medicinen precis innan du går och lägger dig eftersom man blir trött av den (läkare) - Ta medicinen på morgonen så blir du inte så trött på dagen (annan läkare, samma sorts medicin) - Ta medicinen till middagen så blir det bättre med din trötthet (tredje läkaren, tredje medicin av samma sort).

- Om du får ont av någon övning ska du inte träna den saken (sjukgymnast) - Om du får ont, fortsätt träna men gör lite mindre reps, smärta är inte farligt (annan sjukgymnast) - Den övningen får du absolut inte göra, den är inte bra för dina knän (sjuksköterska) - Träna och gör dina övningar även om det gör ont (tredje sjukgymnast).

- Du har inte fibromyalgi, den sjukdomen finns inte längre (den bortbytta läkare) - Du har inte fibromyalgi (massör) - Det är i alla fall inte fibromyalgi även om det du berättar låter som det (läkare) - Du har kommer få fibromyalgi om du fortsätter så här (rehabläkare) - Du har fibromyalgi (sjukgymnast som jobbar med smärta).

Du  har början till artros i nacken (naprapat) - Man kan inte ha artros i nacken (ännu ett uttalande av den bortbytta läkaren),

Du kan inte vara sjukskriven längre, F-kassan går inte med på det (läkare) - Ska du börja jobba redan, är du redo för det (F-kassan) - Du kommer inte kunna återgå till arbete än på ett tag (rehabläkare).

Du måste börja jobba 100% inom en månad (läkare) - Det kommer ta flera år innan du är helt återhämtad (rehabläkare) - Förhoppningen är att du ska kunna jobba 75% inom ett år (stressrehab). Osv osv


5 kommentarer:

 1. Mors,,det var som f-n det kan man väl kalla spridda skurar om de omdömmen som de så kallade experterna kom med...
  Campade i Skutskär som liten,,,nu ringer en liten klocka i mitt bakhuvud...
  Ja jag tycker själv att rebusen är lite svår..Haé Kram.

  SvaraRadera
 2. Det är precis sådant här som gör att jag inte vågar besöka vården. Så himla konstigt att du kan få så mycket olika svar om allt. Hur orkar du och vart kommer det här att leda?

  Vad roligt att du tycker min blogg är fin och att du känner igen dig lite grann:) Jättekul att du r tillbaka i bloggvärlden för jag saknade dig och undrade vart du hade tagit vägen.
  Stor kram

  SvaraRadera
 3. Välkommen! Det är verkligen jobbigt att vara sjuk och försäkringskassan gör det inte enklare.Jag hoppas att att f-kassan och läkarna lyssnar på dig till slut att du inte är frisk och inte kan arbeta.Har också varit sjuk och fortfarade inte frisk och jag hade mycket jobbigt med försäkringskassan,men i maj fick jag pension så nu slipper man försäkringskassan Kram

  SvaraRadera
 4. Men jisses då vad dom tyckte och tycker olika.
  Får du hjälp med din Fibromyalgi?
  Jag har oxå fibro får ingen hjälp jo dom skriver ut Alvedon.
  Den juicen jag får testa har jag köpt nyponsmak den ogillades av mej.
  Är kul att testa har haft tur många gånger.
  Kram Skruttmärtha

  SvaraRadera
 5. Jag blev alldeles snurrig av att läsa ditt inlägg - hur är det då inte för dig? Det är ju inte klokt...Sveriges sjukvård, vart tog den vägen? Kram

  SvaraRadera